A tudatos fogyasztók vásárlási döntéseikkel kapcsolatban számos érvet felsorakoztatnak. Az alábbi összegzésben bemutatjuk azt a 15 legfontosabb magyarázatot, amely a tanúsított ökológiai élelmiszerek fogyasztása mellett foglal állást, szemben a konvencionális árukkal: Olvass tovább

A 60/2023. (XI. 15.) AM rendelet a kis mennyiségű, helyi és marginális élelmiszerelőállítás és értékesítés higiéniai feltételeiről szóló rendelet tartalmazza a kistermelői tevékenység keretében végzett élelmiszer­termelésre, -előállításra és -értékesítésre vonatkozó előírásokat. A rendelet 2023. november 24-től érvényes. Olvass tovább

A biogazdálkodás középpontjában a talaj, a biológiai sokféleség és a táj regenerálására irányuló gazdálkodási gyakorlatok állnak. A biogazdálkodás mozgalom magáévá teszi a regeneratív elveket, amelyek mindegyike szerepel az ökológia, az egészség, a méltányosság és a gondoskodás biogazdálkodási elveiben és pozitív együttműködésre törekszik a komoly regeneratív gazdálkodókkal és szereplőkkel. A „regeneratív mezőgazdaság” kifejezés valójában a biogazdálkodás révén alakult ki a biogazdálkodás céljainak leírására. Olvass tovább

A digitális technológiák hatékony felhasználása az úgynevezett intelligens állattenyésztésben a közeljövőben előrevetíti a termelékenyebb, hatékonyabb és fenntarthatóbb mezőgazdasági üzemek működését.
Olvass tovább

Magyarország a Közös Agrárpolitika (KAP) 2023-2027 támogatási ciklusához kapcsolódó Stratégiai Tervében foglalt céloknak és intézkedéseknek megfelelően, új pályázati felhívások jelentek meg és jelennek meg folyamatosan a mezőgazdasági termelők és feldolgozók számára.
Olvass tovább

A Complexpress ebben is az első!

A bio árutermelésnek és kereskedelemnek szigorú szabályai vannak. A legfontosabbak közé tartozik, hogy a termék-előállítás és forgalmazás teljes láncán érvényesülnie kell bizonyos alapelveknek, s az ezt igazoló tanúsítványt egy tanúsítószervezet, mint például a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft adhatja ki. Mi a helyzet azokkal a webshopokkal, amelyek biotermékekkel foglalkoznak ugyan, ám kiszervezett logisztikai tevékenységeiket egy külső, fulfillment cég végzi számukra? Olvass tovább

A Magyarországon termesztett gyümölcsfajok többségének közismert a metszési útmutatója, a dió esetében azonban elmaradásaink vannak ezen a téren. Kell egyáltalán metszeni a diót – hogyan reagál a növény a sebzésekre –, és ha igen, a beavatkozásokat mikorra időzítsük? Olvass tovább

Kísérletünk során 2020-ban a Gödöllő melletti GAK Babatvölgyi Biokertészeti Tangazdaság bio almafás kertjében, mobilólas tartású (1. ábra) öko­lógiai tojótyúkok legeltetésekor a gyepvegetációban bekövetkező változásokat vizsgáltuk. A tojótyúkok Lohmann hibrid fajtájúak voltak.

Olvass tovább

A magyarországi burgonyatermesztés rendszerváltás utáni állapotára a folyamatos hanyatlás jellemző. Az étkezési burgonya termőterülete még az egy évtizeddel ezelőttihez képest is a felére csökkent, ma már nem éri el a 7 000 hektárt sem. A vetőburgonya-termesztés területe pedig kisebb, mint 100 ha, szemben a 2004-es 1200 hektárral. Az éves összes termés hovatovább csupán a hazai igény 60-70%-át képes fedezni. A feldolgozott burgonyás termékek esetében (fagyasztott hasábburgonya, chips stb.) ez az arány ennél is rosszabb, alig 1-2%.

Olvass tovább