A tudatos fogyasztók vásárlási döntéseikkel kapcsolatban számos érvet felsorakoztatnak. Az alábbi összegzésben bemutatjuk azt a 15 legfontosabb magyarázatot, amely a tanúsított ökológiai élelmiszerek fogyasztása mellett foglal állást, szemben a konvencionális árukkal: Olvass tovább
A 60/2023. (XI. 15.) AM rendelet a kis mennyiségű, helyi és marginális élelmiszerelőállítás és értékesítés higiéniai feltételeiről szóló rendelet tartalmazza a kistermelői tevékenység keretében végzett élelmiszertermelésre, -előállításra és -értékesítésre vonatkozó előírásokat. A rendelet 2023. november 24-től érvényes. Olvass tovább
A biogazdálkodás középpontjában a talaj, a biológiai sokféleség és a táj regenerálására irányuló gazdálkodási gyakorlatok állnak. A biogazdálkodás mozgalom magáévá teszi a regeneratív elveket, amelyek mindegyike szerepel az ökológia, az egészség, a méltányosság és a gondoskodás biogazdálkodási elveiben és pozitív együttműködésre törekszik a komoly regeneratív gazdálkodókkal és szereplőkkel. A „regeneratív mezőgazdaság” kifejezés valójában a biogazdálkodás révén alakult ki a biogazdálkodás céljainak leírására. Olvass tovább
A digitális technológiák hatékony felhasználása az úgynevezett intelligens állattenyésztésben a közeljövőben előrevetíti a termelékenyebb, hatékonyabb és fenntarthatóbb mezőgazdasági üzemek működését.
Olvass tovább
Magyarország a Közös Agrárpolitika (KAP) 2023-2027 támogatási ciklusához kapcsolódó Stratégiai Tervében foglalt céloknak és intézkedéseknek megfelelően, új pályázati felhívások jelentek meg és jelennek meg folyamatosan a mezőgazdasági termelők és feldolgozók számára.
Olvass tovább
A Complexpress ebben is az első!
A bio árutermelésnek és kereskedelemnek szigorú szabályai vannak. A legfontosabbak közé tartozik, hogy a termék-előállítás és forgalmazás teljes láncán érvényesülnie kell bizonyos alapelveknek, s az ezt igazoló tanúsítványt egy tanúsítószervezet, mint például a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft adhatja ki. Mi a helyzet azokkal a webshopokkal, amelyek biotermékekkel foglalkoznak ugyan, ám kiszervezett logisztikai tevékenységeiket egy külső, fulfillment cég végzi számukra? Olvass tovább
A Magyarországon termesztett gyümölcsfajok többségének közismert a metszési útmutatója, a dió esetében azonban elmaradásaink vannak ezen a téren. Kell egyáltalán metszeni a diót – hogyan reagál a növény a sebzésekre –, és ha igen, a beavatkozásokat mikorra időzítsük? Olvass tovább
Kísérletünk során 2020-ban a Gödöllő melletti GAK Babatvölgyi Biokertészeti Tangazdaság bio almafás kertjében, mobilólas tartású (1. ábra) ökológiai tojótyúkok legeltetésekor a gyepvegetációban bekövetkező változásokat vizsgáltuk. A tojótyúkok Lohmann hibrid fajtájúak voltak.
A magyarországi burgonyatermesztés rendszerváltás utáni állapotára a folyamatos hanyatlás jellemző. Az étkezési burgonya termőterülete még az egy évtizeddel ezelőttihez képest is a felére csökkent, ma már nem éri el a 7 000 hektárt sem. A vetőburgonya-termesztés területe pedig kisebb, mint 100 ha, szemben a 2004-es 1200 hektárral. Az éves összes termés hovatovább csupán a hazai igény 60-70%-át képes fedezni. A feldolgozott burgonyás termékek esetében (fagyasztott hasábburgonya, chips stb.) ez az arány ennél is rosszabb, alig 1-2%.
Elérhetőség
CÍM: 1112 Budapest, Oroszvég lejtő 16.
LEVELEZÉSI CÍM: 1535 Budapest, Pf. 800
TEL: +36 (1) 336-1166
E-MAIL: info@biokontroll.hu
Kövessen minket Facebookon
Telefonos ügyfélfogadás:
H-Cs: 8-16 óra között
P: 8-14 óra között
Telefonszám: +36 (1) 336-1166
Kérjük Tisztelt Partnereinket, hogy akár általános, akár konkrét kérdésben írott elektronikus leveleiket minden esetben az alábbi címre küldjék: info@biokontroll.hu